Pikapolonica

Pikapolonica

Delite naprej

Ljudje imamo pikapolonico radi zaradi prepoznavne ter prijazne barvne in pikčaste podobe. Kdo ne pozna majhnega hrošča, ki bojda, ko prileti na roko prinaša srečo. Ampak kmetje jih imajo radi zaradi povsem druge stvari, zaradi apetita.

Večina pikapolonic se prehranjuje z žuželkami kot so listnate uši, ki so zelo škodljive pridelkom. Namreč pikapolonica na liste poleg listnatih uši in drugih škodljivih žuželk odloži jajčeca svojih ličink.

Ko se ličinke izležejo se takoj pričnejo prehranjevati z pridelkom škodljivimi žuželkami. Na ta povsem naraven način rastline in pridelki ostanejo celi brez uporabe škodljivih škropil.

Na svetu naj bi obstajalo kar 5000 različnih vrst pikapolonic. Pikapolonico prepoznamo po podobi spominja na polkrog z pikčastim videzom, ki ima telo v obliki ovalne kupole s kratkimi nogami in tipali.

Njihove pike in privlačne barve niso kar tako, ampak z namenom, da odganja morebitne plenilce. Kot dodatni obrambni mehanizem pikapolonice iz sklepov na nogah izločajo tekočino, ki daje neprijeten okus. Na ta način se mala pikapolonica zaščiti.

Pikapolonica prinaša srečo

Ko nam pikapolonica povsem nepričakovano prileti na dlan, to pomeni, da imamo srečo. No ja, ali smo jo že ves čas imeli, če je nismo imeli pa jo imamo od takrat naprej, ker nam jo je prinesla prav pikapolonica.

Starejši ljudje znajo tudi povedati, da bo vreme naslednji dan sončno ali da se nam bo uresničila želja, če nam bo iz roke odletela v nebo. Zato si takrat, ko nam ljubka žuželka pristane na dlani hitro nekaj lepega zaželimo.

Nasploh je pikapolonica sinonim za srečo ter rodovitnost. Zato jo ljudje spoštujemo in občudujemo. Izganjale naj bi nesrečo.
Tako kot je ljubka mala in prijazna žuželka so ljubke tudi pesmi, ki jo opevajo. Ena izmed lepših gre takole:

Gor in dol po listju kobaca,
išče zate srečo povsod,
zdaj se že v eno smer odpravlja,
bo za tebe to res prava pot ?

Pesem za otroke – Pika poka Pikapolon’ca

Povezana vsebina

BOŽIČ
BOŽIČ
Zabavno učenje abecede za otroke
Zabavno učenje abecede za otroke
Bodite previdni, kaj učite vašega otroka
Bodite previdni, kaj učite vašega otroka

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.