Kdo je čebelica Maja ?

Kdo je čebelica Maja ?

Delite naprej

Čebelica Maja je bila osrednja risana junakinja v pustolovščinah čebelice Maje, v originalu “The Adventures of Maya the Bee”. To je bila sprva Nemška knjiga, kasneje pa serija komičnih stripov in animiranih TV serij, ki jih je na začetku napisal Waldemar Bonsels in so bile objavljene leta 1912. Knjiga je bila kasneje objavljena tudi v mnogih drugih jezikih.

Rdeča nit zgodba se odvija okoli majhne čebelice po imenu Maja in njenih prijateljev: čebelica Willy, kobilica Filip, gospodična Kassandra (Majina učiteljica) in še drugih insektov in živali. Knjiga prikazuje razvoj Maje od majhne, pustolovščine željne čebelice, do odgovorne članice čebelje družine.

Maja

Nadvse obožuje svobodo, zato sama za razliko od drugih čebel, ki bivajo v panju raje živi na travniku. Je dobra, poštena, srečna in prav vsakomur pripravljena priskočiti na pomoč. Razigrana čebelica ima zelo rada pustolovščino in ravno to velikokrat spravi njo in njene prijatelje v težave. Kot se za njene lastnosti spodobi, je prikupna čebelica daleč najbolj priljubljena na travniku, kjer prebiva.

Čebelica Maja je zanimiva tudi v tem in predvsem tu se razlikuje od ostalih risanih junakov. Maja se spreminja. Po posameznih sezonah se opazi, da se lik čebelice spreminja tako v izgledu kot tudi samem karakterju. Iz male čebelice odrašča v vedno bolj odgovorno, preudarno in pridno čebelo.

Kdo ve, morebiti je tudi to recept, da je otrokom po vsem svetu tako zlezla pod kožo, saj se, ko tudi sami odraščajo z njo celo do neke mere poistovetijo. Otroci malo navihano čebelico naravnost obožujejo.

Pravijo, da je Maja lahko nastalo s krajšanjem imena Magdalena, in to verjetno prek oblike imena Majdalena, ki se pojavlja tudi v slovenski ljudski pesmi.

Mogoče ima in je imela že v preteklosti serija prikupne čebelice celo vpliv na izbiro imena Maja. V Sloveniji se med vsemi ženskimi ime Maja po pogostosti uporabe uvršča kar na 4. mesto.

Povezana vsebina

Otroška solza
Otroška solza
Otroški smeh
Otroški smeh
Otroci gredo v šolo
Otroci gredo v šolo

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.