Ledeno kraljestvo

Ledeno kraljestvo

Delite naprej

Med visokimi gorami globokimi fjorki leži kraljestvo Arendelle. V kraljevem gradu živita princeski Elza in Ana.

ledno_kraljestvo

Princesa Elza po nesreči poškoduje Ano

Elza ima čarobno moč: z dotikom lahko ustvari led in sneg. Da bi razveselila sestrico Ano, nekoč zamrzne celo grajsko dvorano. Med igro Elza s svojo čarobno močjo nehote poškoduje Ano. Kralj in kraljica v naglici odbrzita po pomoč h gozdnim trolom. Modri stari trol ozdravi Ano in izbriše njen spomin.

princesa_elza

Ko se vrnejo na grad, kralj Elzi nadene rokavice, da bi te vsaj nekoliko zadržale njeno moč. Elza se nikoli več ne približa Ani, ker se boji, da bi jo spet poškodovala. Sestrici odtlej dalje odraščata vsaka zase.
Ana obožuje svojo starejšo sestrico. Strašansko jo pogreša in se počuti zelo osamljeno. Sestrici zrasteta v krasotici in nekega lepega dne starejšo Elzo okronajo za kraljico. Na gradu priredijo razkošen ples.

Princesa Ana na dan sestrinega kronanja spozna princa Hansa. Takoj se zaljubi in še isti večer privoli v poroko. Elza poroki ostro nasprotuje: »Ne moreš se poročiti z nekom, ki ga komaj poznaš!«

Sestri se sporečeta. Elza v jezi ne zna krotiti svoje ledene moči. Naenkrat iz njene roke švigne ledena strela. Vso dvorano oklene led. Elzina skrivnost je naposled razkrita.
Elza prestrašena pobegne daleč stran. Med begom vse okoli nje ledeni in celo kraljestvo zajame večna zima.

Ana sklene poiskati sestro Elzo

Ana spozna, da se je Elza ves čas izogibala stiku z njo le zato, da bi jo obvarovala. Sklene, da bo sestro poiskala in jo pripeljala nazaj. Elza na vrhu severne gore pričara čudovito ledeno palačo. V samoti se končno počuti svobodno.
Ana se izgubi v snežnem metežu, vendar k sreči naleti na trgovsko postojanko. Tam se opremi s toplo obleko in spozna nova prijatelja.Ana spozna mladega trgovca z ledom Krištofa in njegovega jelena Svena. Mladenič obljubi, da ji bo pomagal iskati sestro.

Jelen Sven obožuje korenje. Potrebuje veliko moči, da bo lahko vlekel sani na napornem potovanju.

 

snezak_olaf

In to je Olaf! Ana, Krištof in Sven naletijo nanj med potovanjem. Olaf ni kar navaden snežak – zna govoriti in je zelo ljubezniv. Olaf se trojici pridruži na potovanju in jim pove, da Elza živi na vrhu severne gore. Na vrhu severne gore zagledajo Elzin čudoviti grad.
Ano in njene prijatelje z ledenega gradu prežene Elzina snežena pošast, ki jo Elza ljubkovalno imenuje piškotek. Ljubezen na koncu premaga vse tegobe in ozdravi vse bolezni!
Ana požrtvovalno reši svojo sestro in Elza prežene zimo iz dežele.
V kraljestvo Arendelle se spet vrne sreča. Elzi ni več treba skrivati njene čarobne moči, Ana pa v Krištofu spozna resnično ljubezen.

Poslušajte čudovito pesem Frozen. 

 

Povezana vsebina

Pikapolonica
Pikapolonica
Otroška solza
Otroška solza
Otroci so naše največje bogastvo
Otroci so naše največje bogastvo

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.