Janko in Metka

Janko in Metka

Delite naprej

Janko in Metka sta živela s svojim očetom in mačeho.

Nekoč sta živela bratec in sestrica po imenu Janko in Metka. Janko in Metka sta živela s svojim očetom in mačeho. Njujn oče je bil drvar. Bil je dober človek. Njujna mačeha pa je bila hudobna.

slika_1

Janko si je napolnil žepe z belimi kamenčki.

Družina je bila zelo revna. Pri hiši ni bilo dovolj hrane. Nekega dne je Janko slišal, kako je mačeha rekla očetu: »Otroka preveč jesta. Odpelji ju v gozd in ju pusti tam. Potem bo več hrane zame.« Janko je skoval načrt. Janko si je napolnil žepe z belimi kamenčki.

slika_2

Janko in Metka sta zaspala ob ognju.

Naslednji dan je šla družina skupaj v gozd. Janko je med potjo na skrivaj drugega za drugim na tla spuščal bele kamenčke. Oče je zakuril ogenj, da jih ne bi zeblo. Janko in Metka sta zaspala ob ognju. Ko sta se zbudila, je bila že noč bila sta sama.

slika_3

Janko in Metka sta sledila kamenčkom in tako našla pot domov.

Janko in Metka sta sledila kamenčkom in tako našla pot domov. Njujna mačeha je bila jezna. Odpeljala ju je nazaj v gozd. Janko ni imel več kamenčkov, zato je po poti spuščal drobtinice kruha. Janko in Metka sta znova zaspal.

slika_4

Janko in Metka sta prišla do hišice iz medenjakov in sladkorja.

Ko sta se zbudila, sta bila popolnoma sama. Ptički so pojedli vse drobtinice. Zdaj nista mogla najti poti domov. Janko in Metka sta prišla do hišice iz medenjakov in sladkorja.

slika_5

V hišici je prebivala zlobna čarovnica.

V hišici je prebivala zlobna čarovnica. Najprej se je delala prijazno. Janku in Metka je ponudila veliko dobrot. Nato pa je Janka zaklenila v kletko. Metki je čarovnica naložila veliko težkega dela.

slika_6

Čarovnica je dajala Janku veliko hrane.

Čarovnica je dajala Janku veliko hrane. »Ko boš lepo porejen, te bom pojedla,« mu je rekla. Čarovnica je vsak dan otipala Jankov prst. Vendar ni dobro videla. Janko ji je namesto prsta vedno pomolil tanko vejico. Čarovnica pa je mislila, da je Janko suh.

slika_7

Čarovnica je Metki naročila, naj zakuri peč.

Kmalu se je čarovnica naveličala čakanja. »Čeprav še nisi porejen, te bom vseeno pojedla,« mu je rekla. Čarovnica je Metki naročila, naj zakuri peč.

slika_8

Čarovnica je izpustila Janka iz kletke.

Metka je zakurila peč. Čarovnica je zapustila Janka iz kletke. Janko in Metka sta porinila čarovnico v peč. Čarovnica ni mogla nikoli več nikomur škodovati.

slika_9

Janko in Metka sta stekla nazaj domov.

Janko in Metka sta stekla nazaj domov. Njun oče se je zelo razveselil. Njujne mačehe niso od takrat nikoli več videli.

slika_10

Povezana vsebina

Otroci so naše največje bogastvo
Otroci so naše največje bogastvo
Poletje, vročina in otroci v avtu
Poletje, vročina in otroci v avtu
NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI
NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.