Otroci in prepoznavanje barv

Otroci in prepoznavanje barv

Delite naprej

Prav gotovo je največja želja vsakega starša, da se njihov otrok pravilno razvija, da v razvoju ne zaostaja. Ena od stvari, ki je merilo za stopnjo razvoja je prepoznavanje barv. Ključno pri tem je poznavanje časovnice, kdaj otroci zaznajo barve in koliko barv bi s časoma morali poznati.

Kdaj se otroci naučijo barv?

Otrokova sposobnost, da vidi barvo, se razvije v štirih mesecih. V tem času ste verjetno opazili, da vaš dojenček ljubi svetle barve. Privlačnost do teh barv je običajna za dojenčke in videnje teh barv pomaga pri njihovi razpoznavi barve kasneje v življenju.

Čas, ki ga otroci potrebujejo, da se naučijo svojih barv, se razlikuje tako kot pri drugih razvojnih stopnjah. Seveda dva otroka nista enaka, vendar naj bi veljalo, da otroci prepoznajo barve pri starosti okoli 18 mesecev.

Ta razvoj se nadaljuje v drugem letu starosti. Do tretjega leta bi morala večina otrok poznati vsaj eno barvo. Centri za nadzor bolezni priporočajo, da otroci do četrtega leta starosti poznajo več barv.

Nekateri otroci morda celo poznajo več barv kot to, toda znak, da veste, ali je vaš otrok na dobri poti ali ne, je zmožnost prepoznavanja vsaj ene barve do treh let. Istočasno, ko otroci začenjajo prepoznavati barve, začnejo razvijati tudi sposobnost razlikovanja med velikostmi, kaj je veliko in majhno ter oblikami.

Spoznajmo barve

Povezana vsebina

Ceniti otroke
Ceniti otroke
Zakaj otroški-kino.si ?
Zakaj otroški-kino.si ?
Dedek Mraz, obdarovalec otrok
Dedek Mraz, obdarovalec otrok

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.