Ostržek

Ostržek

Delite naprej

Stari mizar Pepe je iz kosa lesa izrezljal čudovito leseno lutko in ji dal ime Ostržek. »Ko bi vsaj postal pravi fant!« je vzkliknil Pepe. Ponoči je Ostržku Modra vila vdihnila življenje. »Ti pa boš pazil nanj,« je naročila Murnu. Mizarju Pepeju se je izpolnila velika želja.

pravljica-za-otroke-ostrzek
Ko je mizar Pepe videl, da je njegova lutka oživela, je bil presrečen in poslal jo je v šolo kot pravega otroka. Med potjo pa je Ostržek srečal dva goljufa, ki sta ga pregovorila naj gre raje z njima.

Odpeljala sta ga na sejem in ga prodala lutkarjem. Lutkarju, ki ga je kupil pa se je Ostržek zasmilil in ga je kmalu izpustil. Muren je Ostržka zaradi neubogljivosti oštel in mu zabičal, da ne sme lagati. Na bližnjem križišču sta naletela na voz, poln otrok.

ostrzek-in-velik-nos
»Pridite v deželo čudes!« je otroke vabil kočijaž. V deželi čudes so se otroci zabavali noč in dan, a Ostržku so kmalu začela rasti vedno večja ušesa. Ker ni hotel hoditi v šolo so mu zrasla velika oslovska ušesa!

Ostržek je na pomoč poklical Modro vilo. Ko ga je vprašala, zakaj ima tako dolga ušesa, se ji je zlagal, zato ga je Modra vila kaznovala. Njegov nos je rastel in postal vse daljši in daljši.

Ko je Modra vila videla, da je Ostržku žal in se je pokesal mu je oprostila in ga spremenila v pravega dečka. Ostržek se je vrnil k očetu Pepetu in odtlej pridno hodil v šolo.

Ostržek je literarni lik, ki se prvič pojavi v pravljici Le avventure di Pinocchio oziroma Dogodivščine Ostržka, avtorja Carla Collodija, kasneje pa kot bolj znani Disneyev Ostržek.

Lesena lutka Ostržek oživi in stari Pepe, ki ga je izrezljal, je presrečen. Preden pa se Ostržek spremeni v pravega dečka, se mora naučiti, da pridni otroci ne lažejo!

Povezana vsebina

Ceniti otroke
Ceniti otroke
Zakaj otroški-kino.si ?
Zakaj otroški-kino.si ?
Janko in Metka
Janko in Metka

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.