NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI

NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI

Delite naprej

Ponovno lučke bomo zdaj prižgali,
se spomnili preteklih dni,
vse slabo bomo pozabili,
zapomnili vse dobre si stvari.
Zato zdaj sezimo si v roke,
zazrimo si v oči,
zaželimo si sreče, zdravja,
v letu, ki kmalu se rodi.
Ko se prižgejo praznične luči sredi bele, mrzle zime,
prijateljstvo ogreje nam dlani in želje vzpno se iz srca v višine.
Vse kar je slabo, z novim letom naj zbledi !
Vse kar je dobro, naj za vekomaj ostane !
Vse kar je lepo, naj raste in cveti !

SVETI TRIJE KRALJI

je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev; Gašperja, Mihe in Boltežarja.

Sveti trije kralji so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku. Razglasili so novico o Jezusovem rojstvu, zato se ta praznik v cerkvi uradno imenuje Gospodovo razglašenje.

Prepričanje, da so bili to kralji in da so bili trije, izvira iz legend, ki so nastale dosti pozneje, upodobljeni so tako, da je en od njih Evropejec, en Azijec in en črnec (ali vsaj temnopolt).

Prvemu kralju Mihu je bilo ime Melkon, na Vzhodu so mu rekli Melhior, kar pomeni “moj kralj je luč”; in naj bi prišel iz Evrope.

Drugi kralj Boltežar naj bi prišel iz Etiopije. Ime naj bi izhajalo iz dveh hebrejskih imen; prvo Bal-šar-ucur, “Bel, varuj kralja” in drugo Bačtassar, ki ga razlagajo iz arkadijskega balatsu-ucur, “naj varuje svojo ženo”. To je tudi babilonsko ime Belsazar, ki je bil babilonski kralj v 5. stoletju.

Tretji, Gašper, naj bi prišel iz Azije. Ime izhaja iz latinskih oblik Caspar, Gaspa, Casparus, ki jih preko aramejskega ghizbar (zakladnik) razlagajo iz perzijskega gaz-bar, “ki nosi zaklad”; drugi ga izvajajo iz perzijskega imena Gathaspar, in ga povezujejo s staroperzijskim windahwarene, “ki ima sijaj”.

Praznik najbolj poznamo po tem, da so takrat prišli trije kralji k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. V spomin na to danes na ta dan v jaslice postavimo te tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

Ponekod (tudi pri nas) praznik imenujejo tudi tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev (običaj se vedno bolj opušča oziroma ju ljudje ne izvajajo več), na primer 20+G+M+B+15 (kratice pomenijo; prvi del letnice, Gašper, Miha, Boltežar, drugi del letnice).

S tremi kralji se konča “božična doba” ali dvanajsterodnevje (dodekahemeron); demoni ne strašijo več ali divja jaga, ki je norela po nebu izgine z obzorja. Zato je na ta dan in njegov predvečer veliko šeg in verovanj.

Povezana vsebina

Bodite previdni, kaj učite vašega otroka
Bodite previdni, kaj učite vašega otroka
Sveti Miklavž, obdarovalec otrok
Sveti Miklavž, obdarovalec otrok
Kdo je Bacek Jon ?
Kdo je Bacek Jon ?

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.