Janko in Metka

Janko in Metka

Delite naprej

Nekoč sta živela bratec in sestrica po imenu Janko in Metka. Janko in Metka sta živela s svojim očetom in mačeho.

Njujn oče je bil drvar. Bil je dober človek. Njujna mačeha pa je bila hudobna.

Janko si je napolnil žepe z belimi kamenčki.

Družina je bila zelo revna. Pri hiši ni bilo dovolj hrane. Nekega dne je Janko slišal, kako je mačeha rekla očetu: »Otroka preveč jesta. Odpelji ju v gozd in ju pusti tam. Potem bo več hrane zame.« Janko je skoval načrt. Janko si je napolnil žepe z belimi kamenčki.

Janko in Metka sta zaspala ob ognju.
Naslednji dan je šla družina skupaj v gozd. Janko je med potjo na skrivaj drugega za drugim na tla spuščal bele kamenčke. Oče je zakuril ogenj, da jih ne bi zeblo. Janko in Metka sta zaspala ob ognju. Ko sta se zbudila, je bila že noč bila sta sama.

Janko in Metka sta sledila kamenčkom in tako našla pot domov.

Janko in metka sta sledila kamenčkom in tako našla pot domov. Njujna mačeha je bila jezna. Odpeljala ju je nazaj v gozd. Janko ni imel več kamenčkov, zato je po poti spuščal drobtinice kruha. Janko in Metka sta znova zaspal.

Janko in Metka sta prišla do hišice iz medenjakov in sladkorja.
Ko sta se zbudila, sta bila popolnoma sama. Ptički so pojedli vse drobtinice. Zdaj nista mogla najti poti domov. Janko in Metka sta prišla do hišice iz medenjakov in sladkorja.

V hišici je prebivala zlobna čarovnica

V hišici je prebivala zlobna čarovnica. Najprej se je delala prijazno. Janku in Metka je ponudila veliko dobrot. Nato pa je Janka zaklenila v kletko. Metki je čarovnica naložila veliko težkega dela.

Čarovnica je dajala Janku veliko hrane.

Čarovnica je dajala Janku veliko hrane. »Ko boš lepo porejen, te bom pojedla,« mu je rekla. Čarovnica je vsak dan otipala Jankov prst. Vendar ni dobro videla. Janko ji je namesto prsta vedno pomolil tanko vejico. Čarovnica pa je mislila, da je Janko suh.

Čarovnica je Metki naročila, naj zakuri peč.
Kmalu se je čarovnica naveličala čakanja. »Čeprav še nisi porejen, te bom vseeno pojedla,« mu je rekla. Čarovnica je Metki naročila, naj zakuri peč.

Čarovnica je izpustila Janka iz kletke.

Metka je zakurila peč. Čarovnica je zapustila Janka iz kletke. Janko in Metka sta porinila čarovnico v peč. Čarovnica ni mogla nikoli več nikomur škodovati.

Janko in Metka sta stekla nazaj domov.

Janko in Metka sta stekla nazaj domov. Njun oče se je zelo razveselil. Njujne mačehe ša niso od takrat nikoli več videli.

Povezana vsebina

Pika poka pikapolonica
Pika poka pikapolonica
Žogica marogica
Žogica marogica
Medvedova uspavanka
Medvedova uspavanka
Gosenica Tinka na morju
Gosenica Tinka na morju
Čukova ženitev – čuk se je oženil
Čukova ženitev – čuk se je oženil
Bacek Jon – Hujšanje
Bacek Jon – Hujšanje
ČUKI – Ko ko ko
ČUKI – Ko ko ko
Risanka Palček Smuk
Risanka Palček Smuk
Spoznajmo barve
Spoznajmo barve

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.