Organizirano otroško varstvo

Organizirano otroško varstvo

Delite naprej

Organizirano otroško varstvo ali varstvo pri domačih?

Starši se ves čas sprašujejo, kaj je najbolje za njihove otroke. Vsak od staršev seveda za svojega otroka želi le in zgolj samo najboljše.

Seveda je podlaga za vso vzgojo oz. tudi kasnejši razvoj mladostnika v odraslo osebo predšolska vzgoja oz. otroško varstvo. To so izredno pomembna leta, leta ko se otrok nauči in si zapomni največ.

Kar se bo navadil in naučil zdaj ne bo nikoli pozabil. Zato bi vsi radi videli, da takrat ne naredimo napake oz. mu omogočimo kar najboljšo možno vzgojo.

Stari starši so doma, naj ga pošljem v vrtec?

V večini primerov imajo starši svoje starše, ki so že v pokoju in imajo na voljo dovolj časa. Kot večina starih staršev, dedki in babice nadvse radi preživijo čim več časa z svojimi vnuki.

Ko pogledamo še cene organiziranega otroškega varstva oz. vrtca pa je običajno odločitev, da otroka ne pošljemo v organizirano otroško varstvo otroško lahka.

Težava nastane le takrat, ko stari starši svojemu vnuku ali vnukinji preveč popustijo in jih malček vrti okoli malega prsta, ter vozi naokoli. Tudi dedki in babice morajo otroku jasno postaviti meje, kaj sme in kaj ne sme početi.

Prednosti in slabosti organiziranega ter domačega varstva

Zagovorniki ene ali druge možnosti imajo povsem jasne in razumljive argumente za ter proti. Vsaka stvar ima prednosti in slabosti, oz. nekaj kar na prvi pogled izgleda kot prednost je lahko pravzaprav slabost.

Npr. v domačem okolju bo otrok deležen več pozornosti, kot bi mu bilo v vrtcu. Pa je to res dobro ? Lahko je, lahko pa tudi ne. Odvisno kako gledamo.

Zagovorniki organiziranega otroškega varstva bi rekli, da bo otrok doma postal razvajen. Praktično pri vsakem primerjalnem primeru tako pridemo do diametralno nasprotujočih si mnenj in stališč.

Prav gotovo je velik faktor pri izbiri vrste varstva cena vrtca. Družine, kjer lahko stari starši popazijo v času, ko so sami v službi na ta račun privarčuje kar lep del družinskega proračuna.

Ampak ne glede na ceno, pa veliko staršev svetuje, da otrok obiskuje vrtec vsaj leto preden gre v šolo. Na ta način preskok ne bo tako hud, pa tudi vrstnikov se bo navadil.

Povezana vsebina

Kdo je čebelica Maja ?
Kdo je čebelica Maja ?
NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI
NOVO LETO IN SVETI TRIJE KRALJI
Poletje, vročina in otroci v avtu
Poletje, vročina in otroci v avtu

Prijavite se na e-novice

Strinjam se z prijavo na e-novice.